Kenapa caj sms dan panggilan Tone Excel Mahal ?

Kenapa caj sms dan panggilan Tone Excel Mahal ?

Ini adalah salah satu soalan yang sering dikemukakan kepada saya. Kadar semasa panggilan tone excel ialah 28sen/minit dan 10sen/sms .

Baiklah disini saya ingin memberikan jawapannya. Sebelum tu saya nak tanya, anda nak untung atau jimat ?

Untung bermaksud manfaat ; faedah

Jimat bermaksud berhemat ketika menggunakan wang ; cermat

Sebenarnya rate Telco lain tidaklah serendah seperti yang disangka. Sekali imbas memang nampak ratenya rendah tapi jika diteliti, terdapat Terms & Conditions untuk dapat rate rendah tu.

Contoh, nak dapat rate murah:
Kena top up > certain amount
Kena call > certain time
Kena call pada waktu tertentu
Kena call/SMS ke Network/Telco yang sama
Balance top up yang tak habis pula sangat tinggi caj nya

Sebenarnya kadar Tone Excel sederhana sahaja. Maknanya ada Telco lain yang rate nya lebih tinggi dari TE dan ada juga yang lebih rendah dari TE. Telco-Telco ini dari masa ke semasa akan fight each other untuk jadi paling kompetitif rendah. Jadi ada masa-masa tertentu Telco U lebih rendah dari yang lain, masa yang lain pula Telco D, lain masa M, C, dan begitulah pusing-pusing.

Maknanya, pada satu-satu masa, mesti ada mana-mana Telco yang rate nya lebih rendah dari TE. Kepada prospek yang sedang pakai Telco yang rate nya lebih rendah daripada TE, tanyalah dia berapa ringgit dia top up/bil handphone nya sebulan. Jika dia jawap RM60 sebulan, beritahu dia since rate Telco dia tu lebih rendah dari TE, nanti bila dia tukar ke TE katakan topup sebulan jadi RM90, tanya dia,

“Anda nak jimat RM30 sebulan ke atau nak peluang dapat income ribu-ribu sebulan?”.

Kalau dia jawap dia pilih nak jimat, bagitau dia last:

“Oklah, anda pilihlah jimat 30 ringgit sebulan seumur hidup, saya tak nak…saya nak pilih untung ribu-ribu sebulan, boleh sampai 5 angka sebulan, malah ada potensi pergi hingga ke 6 angka sebulan! Jadi apalah sangat jimat 30 ringgit sebulan tu! Anda fikir sendiri.”. ūüėČ
– Jahlilawati Jalil

Perhatikan printscreen penyata komisyen salah seorang pengguna TTTE ini. Beliau top up beberapa puluh ringgit sahaja sebulan tetapi komisyen yang diperolehi jauh lebih banyak. Bukankah ini membuktikan bahawa sebenarnya, dengan TTTE ni anda dapat guna handphone secara percuma saja setiap bulan malah dapat untung pulak tu!

Bulan Januari, saya top up RM30, tak dapat apa-apa

Bulan Februari, saya top up RM30, saya dapat RM133.60

Bulan Mac, saya top up RM40, saya dapat RM109.50

Bulan April, saya top up RM30, saya dapat RM88.45

Bulan Mei, saya top up RM30, saya dapat RM138.75

Bulan Jun, saya top up RM60, saya dapat RM350.00

Bulan Julai, saya top up RM60, saya dapat RM389.35

Bulan Ogos, saya top up RM60, saya dapat RM586.85

Berikut  ialah testimoni dari ahli yang sudah sertai ToneExcel ini

“Nak jimat, memang berlambak simkad lain. Nak income, only Tone Excel. Simkad lain bagi kaya syarikat & taukeh saja, Tone Excel berkongsi untung dgn pengguna. Anda pilih.”
– Nancy NL
“Saya guna TTTE free ja! Sebab saya top up RM60 tapi saya dapat balik RM120 malah selalunya lebih daripada itu. Siap ada duit poket lagi tu! Tanak jugak, tatau la you…”
– Aelyn RosHana
“Saya tidak nafikan ada Telco lain yang bagi pakej lebih jimat, tapi sekiranya awak teruskan guna simkad lama, sebanyak mana awak jimat pun, ianya tetap perlu keluarkan kos. Sehebat mana awak jimat pun, kos tetap kos. Awak mungkin jimat RM100 sebulan tapi penjimatan awak tu bukan dalam bentuk saving tapi kos. Maksudnya penjimatan RM100 awak tu tetap hilang. Dengan simkad TTTE ni awak boleh jana pendapatan hingga RM3000 atau lebih sebulan. Antara jimat RM100 dan untung RM3000, mana lebih baik??”
– Aswan Wanchik
“Mahal? Sapa cakap murah… Aku cakap TE ni boleh buat duit, bukan boleh dapat murah. Katakanlah ko pakai fon sekarang top up RM30 sebulan, bila ko tukar pakai TE, topup ko jadi RM60 sebulan, so bezanya RM30. Ko nak jimat RM30 sebulan seumur hidup ko ke atau ko nak untung ribu-ribu sebulan? Kalo ko nak jimat, jimatla..aku nak untung ribu-ribu tiap bulan. Dapat top up FREE!”
– Imz Azhar
“Jimat macam mana pun, tetap kena keluarkan duit. Mahal macam mana pun, tetap masuk duit. Jadi, nak keluarkan duit atau masuk duit?”
– Saya Amin”Ramai yang membuat pertimbangan yang salah apabila meneliti perniagaan TTTE. Ramai yang silap apabila melihat perniagaan ini dari segi ‘penjimatan’. Sebenarnya, kita perlu mengubah cara pertimbangan biasa kita apabila berdepan dengan bisnes ini. Kita perlu melihat dari segi ‘pendapatan’ bukan ‘penjimatan’. Kalau kita boleh dapat RM50 ribu sebulan dengan TTTE, adakah kita terlalu memberi penekanan kepada kadar panggilan 28sen/minit? Jangan salah pertimbangan, itu nasihat saya kerana anda akan sangat-sangat rugi apabila tidak menghiraukan peluang hebat ini.”
– Aasam Aziz
¬†“Jadilah pengguna bijak, bukan pengguna setia tanpa hasil.”

– Che Omar Bharom

“Sebenarnya rate TE adalah sederhana & tidaklah mahal sangat. Kadar TE adalah kedua terendah berbanding Telco lain yang paling murah kerana TE adalah flate rate (kadar sama rata ke semua talian) dan tiada caj tersembunyi.”
– Mazelan Abas

Sumber: Facebook Groups TTTE

 *************************************************************************

Berminat nak sertai Bisnes Tone Excel atau Bisnes Topup ini?

SPECIAL OFFER :  Bisnes Topup PERCUMA Apabila Anda Daftar Tone Excel

Boleh hubungi saya,  Asmawati  di 012-9273808 untuk maklumat lanjut. 

*************************************************************************