Pelan panggilan tone excel lebih jimat

 

pelan-tone-excel-mm1Pada majlis ulangtahun Tone Excel yang lepas , ada diumumkan tentang penurunan kadar panggilan. Jadi , pada 1 oktober 2014, pihakHQ telah membuat pengumuman rasmi tentang kadar baru ini yang mana anda akan menikmati kadar serendah 24 sen seminit.


pelan-tone-excel-mm4

Kadar baru ini berkuatkuasa 1 Oktober 2014. Melalui pelan ini, pengguna Tone Excel mempunyai 3 pilihan. Kadar ini dikenali dengan pelan mix & match. Ia merangkumi pelan untuk kadar panggilan dan data internet

pelan-tone-excel-mm2

1. Pelan harga VoiceLite Tone Excel

Pelan harga ini membolehkan anda mendapat kadar panggilan pada nilai 26sen seminit, iaitu 2 sen lebih murah berbanding harga biasa iaitu 28sen. Untuk menikmati pada kadar ini, anda perlu melanggan kepada Pelan VoiceLite dengan menaip VL dan hantar ke 2222. Pelan ini laku bagi tempoh 30 hari dan caj yg dikenakan ialah RM35/bulan. Melalui pelan ini anda boleh membuat sebanyak 135 panggilan.

2. Pelan VoiceMedium Tone Excel

Pelan harga ini membolehkan anda mendapat kadar panggilan pada nilai 25sen seminit, iaitu 3sen lebih murah berbanding harga biasa. Untuk menikmati pada kadar ini, anda perlu melanggan kepada Pelan VoiceMedium dengan menaip VM dan hantar ke 2222. Pelan ini laku bagi tempoh 30 hari dan caj yg dikenakan ialah RM60/bulan. Melalui pelan ini anda boleh membuat sebanyak 240 panggilan.

3. Pelan harga VoiceHeavy Tone Excel

Pelan harga ini membolehkan anda mendapat kadar panggilan pada nilai 24sen seminit, iaitu 4 sen lebih murah berbanding harga biasa. Untuk menikmati pada kadar ini, anda perlu melanggan kepada Pelan VoiceHeavy dengan menaip VH dan hantar ke 2222. Pelan ini laku bagi tempoh 30 hari dan caj yg dikenakan ialah RM85/bulan. Melalui pelan ini anda boleh membuat sebanyak 360 panggilan.

Komen saya:
Sebenarnya, melalui pelan-pelan ini sebenarnya anda mendapat lebih penjimatan.

pelan-tone-excel-mm3

Contoh jika penggunaan bulanan saya ialah RM150. Dengan promosi kredit percuma, maka jumlah call yg boleh saya buat bernilai RM210 keranan anda mendapat tambahan kredit percuma bernilai RM60

Dengan nilai RM210, saya boleh melanggan 2 unit pelan VoiceHeavy.

Jadi baki kredit tinggal RM210-170 =  RM40.

Jumlah panggilan dari dari pakej VH ialah 360*2 bersamaan 720 minit.

Baki RM40 pada nilai 28/minit memberikan saya 142 lagi minit panggilan.

Jumlah panggilan keseluruhan ialah 720+142=862 minit.

Saya hanya bayar RM150 dan dapat 862 panggilan.

Ini bermakna harga purata panggilan saya adalah RM150/862= 17 sen sahaja.

Jadi pelan ini amat murah.

 

1) Untuk menikmati kadar rate seperti 26 sen, 25 sen or 24 sen seminit, kena langgan. 3 pelan panggilan di beri nama Voice Lite (VL), Voice Medium (VM), Voice Heavy (VH) – Sila Rujuk Jadual.

 

2) TIDAK BOLEH dalam satu masa, langgan pelan lain-lain. Satu pelan sahaja untuk satu masa. Jika nak tukar mesti hantar STOP dahulu, baru langgan yang lain. Kadar sah semua plan panggilan adalah 30 hari.

 

3) Tempoh pelan sebulan, mengikut kadar rate yang telah ditetapkan ada harganya tersendiri, dengan minit yang berbeza. Contoh : Pelan panggilan VL adalah berharga RM 35 sebulan, dan untuk langgan kena hantar format VL hantar ke 2222 dengan minit yang diberikan ialah 135 minit. Untuk stop, hantar VL STOP ke 2222.

 

4) Mereka yang TIDAK MELANGGAN pelan panggilan, kadar rate adalah mengikut kadar semasa iaitu 28 sen/minit.

 

5) Jadi, kenalpasti anda pengguna jenis yang macamana. Kalau yang kuat buat panggilan tu, mungkin boleh ambil pelan VH.

 

Bila anda melanggan mix n match jangan keliru…

1st ketahui care pengiraan n pembayaran bru kt leh bg tau betul ke stiap code yg kt check….

Legend:
*133# = appear phone no, validity, last usage, tt point
*134# = appear ape yg kt langgan
*111# = tuk check akaun, balance, service
VL = voice low 135 minit RM35
VM = voice med 240 minit RM60
VH = voice high 360 minit RM85

Kt topup RM50 = check *133# = RM70

Langgan VM:
1. Check *133# balance akan tggal RM 9.84 dan ade appear RM0.16 bermaksud kt send VM ke 2222

2. Check *134# akan klua langganan kt RM67.20…. maaf spatut nye kalo kt langgan VM harge RM60

*cuba kire 240minit kali RM0.28sen dpt brape?

Summary
= Tone Excel tetap akan charge RM0.28 untuk panggilan…. tetapi Tone Excel telah pun menambah kredit panggilan kita yang hanya bayar RM60 dpt percuma RM7.20


Pengguna Tone Excel bertuah kerana:
Bayar hnya RM50 dikedai xpun kene RM51.20 charge GST, xdr charge printing bill RM5.00

Diberi percuma RM20 airtime, langgan VM dpt penambahan percuma RM7.20 kredit panggilan….
dpt rebat 3%, dpt komisyen 6%, 3%, 11%, dpt point redeem mcm2 dlm website tune, dpt redeem air asia ticket, dpt insuran 100k percuma, dpt diskaun tune hotel

Cuba lihat TE user bertuah dengan sekeping RM50

Kredit kepada Kroll Zaim


Untuk pelan data internet Tone Excel pula

1) Ada 3 pelan. Data Lite (DL), Data Medium (DM), Data Heavy (DH). Sama seperti pelan panggilan, kena hantar format langgan juga untuk menggunakannya.

2) PASTIKAN anda guna habis dulu data sebelum ni (data yang hantar format lama) sebelum langgan data menggunakan format baru ini. Kalau tak, rugi.

3) Untuk melanggan 1GB contohnya, kena buat format DM send ke 2222. BUKAN LAGI 1GB send ke 2222. Saya dimaklumkan, jika anda hantar format untuk langgan data baru ni dengan keadaan data lama masih guna, AUTOMATIK yang lama akan TERBATAL.

4) Untuk STOP, hantar format DM STOP send ke 2222.

Kesimpulan : Pelan data internet masih boleh saya faham kerana sebelum ni guna, macam biasa je. FORMAT langgan je berubah. Untuk pelan panggilan, ianya merupakan perkara yang baru. Jadi, anda kena biasakan diri apabila menggunakannya.

 

Untuk maklumat lanjut berkaitan pelan ini, sila rujuk laman web rasmi Tone Excel

Kredit utk: ToneExcel Shah Alam

daftar-toneexcel2*************************************************************************

Jika ada sebarang persoalan berkaitan bisnes Tone Excel ini, Boleh hubungi saya Asmawati Call/wassap 012-9273808

*************************************************************************