1 Hari – 1 Orang – 1 Produk

Kebanyakan orang Melayu, agak sensitif apabila diminta menjual, sebabnya ramai Melayu bukan kaki bisnes, kebanyakan tiada pengalaman bisnes, kebanyakan bekerja dengan orang lain. Apabila diminta menjual, mereka susah hati. Kalau boleh berniaga tanpa menjual barang. Di sini cuba diberitahu cara mudah kepada orang yang tidak tahu, tidak minat atau tidak pernah berniaga.
Cara mudah dilakukan ialah dengan menceritakan pada orang tentang produk yang telah kita gunakan, terutama yang telah memberi manafaat kepada kita dan produk yang telah dapat menyelesaikan masalah kesihatan kita.
Disini disyorkan hanya ‘bercerita’. Cuba hilangkan tujuan dan niat hendak menjual. Jika sekadar bercerita dan berbual, kita tidak rasa bebanan atau rasa tertekan. Tidak timbul rasa nanti orang tolak atau tidak mahu beli.
Soal orang beli atau tidak, bukan soal kita. Niatkan sahaja kita mahu bercerita. Jadi, sekadar beritahu apa kelebihan produk itu sahaja. Bagaimana produk tersebut boleh bantu dan selesaikan masalah kesihatan kawan, jiran, saudara dan kenalan kita.
Timbul rasa sukar apabila memikirkan banyak produk yang hendak diceritakan. Disini cuba dipermudahkan.
Sasaran awal adalah dengan membuat perubahan kecil iaitu bercerita sekurang-kurangnya kepada 1 orang 1 hari 1 produk sahaja.
Dipetik daripada: Bab 13, buku Berubah Untuk Kaya oleh Zakki Mohamed

*************************************************************************

Nak mulakan bisnes topup?  Klik untuk info  

*************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *