Peluang kerja sambilan di rumah tanpa modal ?

kerja-sambilan-tanpa-modalRamai yang mencari peluang kerja sambilan di rumah tanpa modal. Siapa yang tak nak kan? Jom kita bayangkan sambil buat kerja di rumah, kita hanya ber t-shirt dan kain batik (sebab saya perempuan). Tak perlu make up dan pakaian formal .Sambil menaip depan komputer di ruang tamu dan menghirup air milo panas.  Dan dapat menjana pendapatan pasif walaupun ketika tidur. Wah! mesti best kan.
Memang itu satu pengalaman yang menyenangkan sebab saya dah alaminya. Dan saya pasti ramai yang turut mengidamkan suasana kerja sambilan di rumah seperti ini. Tapi, yang jadi persoalannya ialah.. ada ke peluang nak kerja sambilan di rumah tanpa modal seperti ni. Maklumla, dari post saya tentang peluang kerja sambilan gayapos sebelum ini, ada banyak yang meninggalkan komen bahawa mereka tertipu.

Kali ni saya akan kongsikan beberapa peluang kerja sambilan yang boleh anda lakukan dirumah tanpa sebarang modal.


Maksud modal disini ialah wang ringgit yang diperlukan untuk menjalankan kerja tersebut dimana anda akan menggunakan masa, tenaga, idea dan kemahiran yang anda miliki. Dengan  TIDAK mengambilkira bahawa modal tetap yang memang perlu anda sediakan seperti bil akses internet, bil elektrik, ansuran bulanan komputer/laptop,etc.
Pada saya, antara kerja sambilan dari rumah dan bisnes dari rumah tidak banyak bezanya. Ada yang menghadkan kerja sambilan sebagai kita mendapat gaji hasil yang kita untuk majikan. Disini biasanya kita berfikir untuk mencari kerja dan bukannya mencari pelanggan atau pembeli. Cara berfikir kita akan menentukan kerja yang akan kita pilih.
Tapi, saya melihatnya sebagai satu kerja yang kita buat dan mendapat upah/ganjaran yang sewajarnya dari orang perseorangan atau syarikat. Jadi, kita ada lebih banyak pilihan sebab tidak terikat kepada tawaran kerja semata-mata kerana saya sendiri boleh mencipta kerja sambilan dari rumah untuk diri sendiri.
Contohnya, saya menjadi affiliate bagi sesuatu produk dan membuat kerja promosi dan akhirnya mendapat komisen hasil jualan produk tersebut. Komisen yang diperolehi adalah upah saya. Kerja sambilan yang saya buat dirumah ialah melakukan promosi melalui internet.
Berikut adalah senarai kerja sambilan di rumah tanpa modal yang akan membolehkan anda buat duit dengannya

1.  Kerja sambilan di rumah dengan menaip

Setiap apa yang kita buat di komputer memerlukan kita menaip di keyboard. Saya pasti semua orang ada kemahiran tersebut. Jadi, peluang buat kerja sambilan dengan menaip sangat meluas. Bukankah ia satu kerja sambilan di rumah tanpa modal yang sangat mudah? Sebab itu ramai yang sudah melakukannya. Disini saya kongsikan beberapa idea.
– Anda boleh menaip di blog anda sendiri, tak susah nak buat sebuah blog percuma. Caranya ada disini. Pilih topik yang sesuai dan tulislah blog anda. Apa yang penting, blog tersebut perlu dipromosikan.
– Menaip artikel di blog orang lain sebagai penulis jemputan. Ada blog memerlukan penulis sambilan untuk menyumbangkan artikel di blog mereka. Ini mungkin kerana pemilik blog sentiasa perlukan artikel terbaru tetapi beliau tidak mempunyai masa atau kemahiran. Anda boleh buat carian tentang blog yang memerlukan penulis jemputan. Biasanya anda akan dibayar berdasarkan kepada jumlah artikel yang disumbangkan.
– Menaip status di facebook . Hampir 50% rakyat Malaysia mempunyai akaun facebook dan ia merupakan satu pasaran yang lumayan. Tahukah anda bahawa ramai yang berjaya buat duit dengan hanya update status mereka di facebook . Salah satu caranya ialah melalui program churpchurp dan affiliate.
– Menaip pendapat anda di forum. Selain facebook, satu lagi peluang kerja sambilan ialah dengan berforum. Ramai yang berjaya dengan hanya membuat promosi produk affiliate di ruangan signature di forum. Hanya letakkan iklan anda di ruangan signature anda.
– Menaip data melalui projek data entry. Ada banyak syarikat yang menawarkan peluang kerja freelance berbentuk data entry ini seperti di freelance.com , odesk.com, elance.com. Ada data berkaitan perubatan, kilang, perkapalan dan sebagainya. Anda hanya perlu mendapatkan data yang diinginkan majikan – taip dan hantar semula kepada majikan untuk mendapatkan upah anda.
Cuma saya perlu ingatkan anda supaya berhati-hati dalam mencari kerja data entry di internet sebab kadang-kadang ia sebenarnya hanya memerlukan anda mempromosikan program data entry mereka sahaja tanpa perlu memasukkan  data yang sebenar.  Saya pernah buat kerja data entry tetapi di pejabat, bukan di rumah.

2. Kerja sambilan di rumah dengan  servis

 Servis adalah perkhidmatan yang anda tawarkan kepada pelanggan berdasarkan kepada kemahiran yang anda miliki. Ramai juga yang berjaya dengan kaedah ini kerana ia hanya memerlukan kemahiran yang anda miliki dan menukarkannya kepada satu peluang kerja sambilan di rumah tanpa modal tambahan. Antara idea yang dapat saya kongsikan ialah.
– Menawarkan servis rekabentuk grafik. Jika anda mempunyai kemahiran dalam bidang grafik seperti menggunakan sofware photoshop, ia boleh dijadikan sumber pendapatan yang sangat lumayan. Bayangkan,dengan hanya menyiapkan satu design banner atau ecover , anda boleh letakkan harga serendah RM10 kerana pasti ada yang akan membayarnya.
– Menawarkan servis terjemahan. Anda boleh tawarkan servis terjemahan kepada berdasarkan kemahiran bahasa yang anda ada.
– Menawarkan servis membina blog atau laman web.Tahukah anda bahawa ada yang menawarkan servis membina blog wordpress pada harga RM50 – RM250 setiap satu. Walaupun sebetulnya blog tersebut boleh disiapkan dalam masa tidak sampai 15minit!
– Menawarkan servis di fiverr.com. Ini kerana fiverr juga menyediakan peluang untuk anda menawarkan kemahiran anda pada harga yang berpatutan. Apa yang penting, kenalpasti kemahiran dan minat anda.
– Menawarkan servis menjahit . Jika anda ada kemahiran menjahit, boleh tawarkan servis menjahit. Ada banyak produk yang boleh dijahit seperti servis menjahit baju kurung, menjahit manik , menjahit tudung , menjahit cadar,  menjahit langsir dan sebagainya.
– Menawarkan servis memasak. Anda boleh engambil upah memasak untuk temoahan majlis seperti membuat coklat home-made, membuat cupcake,
– menawarkan servis printing seperti kad bisnes, kad kahwin, banner , flyer dan banyak lagi . Ebook tentang printing ni ada dimasukkan dalam pakej ebook ini.
Diatas hanyalah beberapa contoh servis yang boleh anda. Menawarkan servis memang  boleh jadi seperti mesin cetak duit yang sangat lumayan. Boleh lihat bagaimana rakan kita di forum ini melakukannya.
Rasanya sudah agak panjang artikel ini. Diharap ia serba sedikit dapat memberikan idea kepada anda untuk mencari kerja sambilan di rumah tanpa modal yang sesuai dengan anda.  Salah satu web tempatan yang boleh bantu anda mendapatkan kerja sambilan ialah jobdirumah.com . Anda boleh baca pendapat saya tentang jobdirumah di sini dan contoh kerja sambilan yang boleh anda pohon.

*************************************************************************

Nak mulakan bisnes topup?  Klik untuk info  

*************************************************************************

49 Comments

 1. sarina
 2. milasantha
 3. yat
 4. emma izzmaa
 5. qaisara qiesya
 6. mahs adia dalilah
 7. sarinah
 8. nayd
 9. borneobutterfly
 10. borneobutterfly
 11. mael
 12. noraini
 13. hairi
 14. zuliana
 15. tasha
 16. kak ma
 17. risky
 18. SARINI BT ABDUL KADER
 19. mohd azam shah
 20. suhaimi
 21. hery
 22. vita
 23. narisya
 24. narisya
 25. Ekin
 26. quentin
 27. suraya
 28. zudin
 29. mujahidah
 30. Lis
 31. azyan
 32. mina
 33. mar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *