Jom kita ber "Twitter"

Twitter adalah satu laman web sosial seperti MySpace, Facebook dan Friendster. Tapi apa yang lebih menarik ialah ia hanya terhad teks sahaja. Ini menjadikan ia begitu ringkas dan mudah untuk di update. Tak perlu tulis panjang-panjang macam tulis blog. Ia seperti anda SMS kawan-kawan untuk bagitau aktivit terkini.
Sebenarnya dah lama saya tahu tentang Twitter ni, tapi buat endah tak endah je. Satu email yang saya dapat dari Brad Callen (seorang IM yang terkenal), telah membuka mata saya untuk mencubanya. Anda bolehla mem “follow” saya di http://twitter.com/asmawati

Apa yang perlu dibuat ialah, jawab soalan tweeter ‘What are you doing?” . Anda boleh update aktiviti harian anda. Tak kiralah samaada berbentuk perniagaan atau peribadi. Satu tips dari Irfan Khairi..

di laman web social networking ni, tujuan utama adalah untuk mengenali orang dan orang mengenali kita sebagai “usahawan”. Maka, tujuan utama social networking sites ni bukan untuk promosi perniagaan! Tetapi, ia akan menjadikan kita lebih dikenali, jenama kita lebih dikenali dan secara tak langsung, perniagaan juga akan dikenali.

Twitter membolehkan kita update segala aktiviti harian kita. Dengan twitter kita hanya perlu tuliskan update yang ringkas je sebab cuma ada ruang 140 huruf je. Ia juga boleh diupdate dengan pelbagai cara seperti;
1. Melalui laman web http://twitter.com
2. Melalui aplikasi GPRS/WAP dari handphone ke laman web http://m.twitter.com – memang mudah, hanya masukkan username dan password, kita boleh terus mengakses akaun twitter kita dimana sahaja.
3. Melalui SMS – anda perlu aktifkan dahulu handphone anda – buat masa sekarang saya masih belum mencuba kaedah ini.
4. Anda juga boleh menjadualkan posting untuk tweeter anda menggunakan servis Tweetlater.com . Ia juga membolehkan anda update multiple tweeter akaun dengan mudah.
Di twitter ada beberapa istilah seperti follower dan following. Semakin ramai follower anda, semakin bernilailah tweeter anda itu. Untuk meningkatkan bilangan follower, bolehla gunakan kaedah seperti;

  1. Follow orang lain dahulu seberapa ramai yang mungkin ( maksimum following 2000)
  2. Follow orang-orang yang sememangnya mempunyai ramai follower kerana apabila anda follow seseorang yang mempunyai ramai follower saya yakin anda tidak lagi perlu follow orang lain selepas itu. Akaun anda akan sentiasa bertambah dengan follower.
  3. Jangan lupa untuk follow balik follower anda. Jika tidak, follower anda akan unfollow twitter anda dengan itu follower anda akan berkurang.

Credit to RahsiaBlogger for the tips
Jom kita ber Twitter. Jangan lupa follow saya di http://twitter.com/asmawati .

*************************************************************************

Nak mulakan bisnes topup?  Klik untuk info  

*************************************************************************

4 Comments

  1. wati
  2. Ahmad Fares
  3. duez

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *