Perkongsian proses port-in post kepada toneexcel

Ini adalah perkongsian dari salah seorang peserta toneexcel tentang cara beliau membuat port in dari postpaid celcom kepada toneexcel. Mari ikuti perkongsian beliau yang boleh kita jadikan sedikit panduan.

=============================

Perkongsian hari ini:

saya ke celcom centre utk pisahkan subline bagi Postpaid Family Plan 1+5 yg kesemuanya atas nama dan ic saya. tujuannya adalah utk individukan no tersebut bg membolehkan no itu dikekalkan apb bertukar talian kpd TuneTalk.

maka no tersebut harus di “terminate” terlebih dahulu oleh saya sebagai langkah pertama. no tersebut akn dihentikan service dlm tempoh 1 2 jam. celcom msh simpankan no tersebut utk kita dlm tempoh 2 bulan. tapi jgn tggu lama2 terlepas pulak nanti no tu….kan…

Langkah ke2 > individu(En. abg saya) terbabit yg telah keluar drp family plan tersbut harus ke celcom centre semula utk “register” dgn membawa surat kebenaran saya menyatakan “membenarkan no yg telah diterminate td di daftarkan ats nm individu tersebut” beserta salinan ic saya. bw duit RM40 sekali yer. itu charge yg dikenakan.

Langkah 3 > tunggu sehingga no lama tersebut kembali aktif ats nama individu itu td. jika dah boleh guna buat panggilan dan sms..maka tunggu apa lagi…….tukarkan lah pula dengan SIMKAD TUNE TALK TONE EEXCEL.

Langkah ke 4> follow apa kata website Tuan Sifu Mazelan Abas…langkah kedua utk pendaftaran SIMKAD

Langkah 5 > BERJAYA SUDAH. promote promote..terus terusan.

*** pertukaran no Celcom POSTPAID kepada no celcom PREPAID adalah tidak boleh di CELCOM.

semoga perkongsian ini serba sedikit membantu rakan2 sekalian.

*************************************************************************

Nak mulakan bisnes topup?  Klik untuk info  

*************************************************************************