Perniagaan Internet : Gandakan Hasil Jualan Dengan Bayaran Kad Kredit

Artikel ini adalah untuk usahawan internet samada yang menumpu kepada pasaran tempatan ataupun antarabangsa. Tidak kisah apakah target pasaran anda, adalah menjadi satu perkara WAJIB untuk anda menerima pembayaran melalui cara kad kredit atau kad debit daripada pelanggan anda.
Tanggapan sesetengah orang terutama usahawan internet bahawa tidak perlu meletakkan cara pembayaran kad kredit di laman web mereka yang mensasarkan pelanggan tempatan adalah satu pendapat yang lemah.
Ini kerana kini sudah ramai orang yang tahu akan kemudahan penggunaan kad kredit, malah kini sudah ramai yang berminat untuk mendapatkan kad debit (alternatif kepada kad kredit). Selain itu, kesedaran pembelian secara online sudah mula bekembang di Malaysia selari dengan perkembangan bidang perniagaan internet di negara ini.
Mengikut satu kajian, sebanyak 85% pembayaran yang dilakukan untuk membeli sesuatu di internet adalah melalui kad kredit. Jelas, ramai yang menjadikan kad kredit/kad debit sebagai satu cara pembayaran di internet dan anda perlu tahu, masyarakat antarabangsa kini menjadikan ia sebagai satu cara hidup (life style) mereka membeli belah di internet.
Maka, sudah tentu amat wajar untuk anda meletakkan pilihan pembayaran secara kad kredit di laman web jualan anda untuk pembeli produk anda.
Namun, persoalan yang selalu bermain di fikiran usahawan internet atau masalah yang selalu dihadapi adalah apa dan bagaimana. Di dalam artikel ini, saya akan menyentuh secara ringkas mengenai bagaimana anda sebagai usahawan internet boleh menerima bayaran melalui kad kredit pelanggan anda.
Secara asas, apabila pelanggan anda ingin membeli menggunakan kad kredit atau kad debit, mereka akan memilih menu atau link yang disediakan di laman web jualan untuk proses kemasukan maklumat kad kredit. Antara maklumat asas yang pembeli perlu masukkan adalah nama, no kad kredit, 3 digit rahsia kad kredit, alamat dan lain-lain, bergantung kepada pihak penyedia pembayaran kad kredit.
Untuk menerima pembayaran melalui kad kredit, anda perlu mempunyai akaun merchant bank samada di bank tempatan mahupun yang luar negara. Namun, untuk mendapatkannya terdapat beberapa syarat ketat dan polisi yang kebanyakan orang tidak mampu untuk memenuhi.
Walaupun begitu, terdapat beberapa pihak di peringkat international seperti worldpay.com menyediakan khidmat akaun merchant ini, tetapi dengan bayaran permulaan RM2000 untuk sekali bayar.
Jangan risau, saya tahu anda tidak mampu untuk membayar jumlah besar itu bukan? Bahkan saya pun tidak menggunakannya. Terdapat yang lebih murah daripada itu seperti 2checkout.com, yang mana bayaran permulaan adalah dalam $49 USD iaitu sekitar RM182.00.
Jika anda tidak mampu, usah gundah gulana kerana terdapat yang percuma untuk anda miliki dan yang percuma ini diiktiraf ramai, iaitu PayPal.Com. Untuk mendaftar atau memiliki akaun, anda tidak perlu bayar apa-apa untuk pendaftaran, cuma anda akan dicaj 2.4%-3.4% + $0.30 untuk setiap transaksi yang anda terima daripada hasil jualan yang berjaya dilakukan melalui perkhidmatan mereka.
Untuk pengetahuan anda, saya sekarang hanya memakai paypal.com sahaja kerana ia mempunyai banyak kelebihan tersendiri seperti boleh digunakan untuk banyak laman web, dan tidak seperti 2checkout.com anda hanya boleh menggunakannya untuk satu laman web sahaja bagi satu akaun 2checkout. Namun, semua jenis perkhidmatan ini tetap mempunyai kelebihan dan kekurangan masing-masing.
InsyaAllah, di artikel seterusnya, saya akan menyentuh lagi mengenai pembayaran melalui kad kredit ini samada dari aspek usahawan internet itu sendiri dan juga dari pandangan seorang pengguna.
Article Source: http://artikel.smartusaha.com

Mohd Zulfadli atau SmartZul merupakan seorang usahawan internet sepenuh masa yang begitu komited dengan industri ini. Dapatkan info dan maklumat menarik melalui emel anda dengan mendaftar secara percuma di www.smartusaha.com/news dan anda akan diberikan sebuah ebook panduan PayPal secara PERCUMA.

* Anda boleh menggunakan artikel ini di laman web anda atau di newsletter dengan syarat tidak mengubah kandungan dan info penulis.

*************************************************************************

Nak mulakan bisnes topup?  Klik untuk info  

*************************************************************************

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *